Smart telefon + kódolás egyszerűen - Rovinj, Horvátország. Hát, lehet tanulni olyan helyen, mint ez?

Autor: 
Esther Subias

Lehetséges! Csakúgy, mint a magyarországi 5 résztvevővel rendelkező csapatunk, aki tavaly szeptemberben részt vett a Telecentre Europe és a CODEMOB projekt e-facilitátor képzésében, ahol megismerhették a kódolást azáltal, hogy módszerrel és különböző csoportos kompozíciókban tanultak. Rengeteg jó ötletet találtunk arról, hogy az okostelefonokat hogyan lehet használni.

Amint azt a facilitátor kijelölése is jelezte, ebben az időben nem csak tanulmányoztuk, de megtudtuk, hogyan tudjuk biztosítani ezeket a készségeket, és reméljük, a közeljövőben meg fogjuk csinálni. Mielőtt mindenki a "tanulás" szót aggasztja, mindenki megnyugtatható: az "osztálytermet" fejjel lefelé fordítjuk, és átadjuk azt, amit így tanultunk:

https://www.youtube.com/watch?v=iQWvc6qhTds

A projektnek az a célja, hogy a fiatalok (és a kevésbé fiatal örökifjak) az okostelefonjukat újszerűen használva és némi kódolási tudással felvértezve nagyobb eséllyel induljanak a munkaerőpiacon. Nem túl ambiciózus cél ez egy ilyen rövid kurzus alatt? Hiszen egy olyan egyszerű program megírásával, mint egy számkitalálós játékprogram még nem feltétlenül lesz valakiből programozó. Meg nem elég az, ha valaki csak telefonál, facebook-ozik meg játszik a mobiljával?

Nem, ennek a programnak nem az a célja, hogy programozók legyünk. Ezt a fajta „digitális írástudást” valahogy a nyelvtudáshoz tudnám hasonlítani. Sok ember beszél nyelveket, de nem mindenkiből lesz tolmács vagy fordító és nem is ez a cél. De minél jobban beszélünk egy nyelvet, minél inkább „digitálisan írástudóbbak” vagyunk, annál nagyobbak az esélyeink, a lehetőségeink és annál gazdagabbak vagyunk.

Mi öten nagyon jól éreztük magunkat ebben a nemzetközi, spanyol, horvát, magyar és belga csoportban – utóbbiak között egy kongói is volt, akitől táncolni tanultunk. És habár a tengerpartot nem is tudjuk idehozni, de a tudást igyekszünk majd átadni.

Malya Carmen

e-facilitátor Magyarországról